Nem jelenhet meg a Tuzson-interjúra reagáló közleményünk

A Dunakanyar Régió című lapban április 30-án „A gödi lakosok érdekeit tartjuk szem előtt” címmel interjú jelent meg Tuzson Bence országgyűlési képviselővel, aki a gödi különleges gazdasági övezet hasznosságát elemezte. Ám az interjúban több pontatlan és téves adat hangzik el. Például a képviselő úr azt állítja, hogy a Samsung-gyár jelenleg 1600 főt foglakoztat, s újabb 2700 fő számára ad majd munkahelyet. Ezzel szemben a gyár Biztonsági jelentését készítő cég adatai szerint

 a Samsung dolgozói létszáma jelenleg 3200 fő, ami az új gyárral már 6532 főre fog növekedni.

Ráadásul a dolgozók fele külföldi munkavállaló,

derült ki egy január 8-án közmeghallgatáson; de más téves adat és kijelentés is szerepel az interjúban. Ezért egy közleményünk küldtünk a Dunakanyar Régió főszerkesztőjének, Vetési Imrének, kérve, hogy közölje a lapban az interjút korrigáló írásunkat.

A főszerkesztő a megjelenés lehetőségére nem reagált, viszont indoklás nélkül továbbküldte Tuzson képviselőnek, ezt írva nekünk:

„A Tuzson Bence országgyűlési képviselő úrral készített interjúban leírtak tartalmával kapcsolatos véleményüket, kérdéseiket továbbítom a képviselő úr sajtófőnökének.”

Mivel tudni szerettük volna, hogy miért fordult Vetési úr a képviselőhöz, egy újabb levélben rákérdeztünk erre. Egyúttal Tuzson Bence sajtófőnökét is megkerestük, kérve, hogy küldje el nekünk is a főszerkesztőnek írt válaszát és értesítsen minket arról, van-e akadálya írásunk megjelenésének.

A sajtófőnöktől semmilyen választ nem kaptunk, Vetési Imre viszont újabb levelében már kissé kioktatóan reagált értetlenkedésünk miatt:

„A közlésre szánt közleményben számos ponton vitatják Tuzson Bence országgyűlési képviselő úr kijelentéseit, ezért továbbítottam az államtitkár úr sajtófőnökének, nem pedig azért, hogy bárki is eldöntse helyettem, hogy közlöm-e vagy sem az Önök terjedelmes írását!”

A továbbküldés okát ugyan teljes pontossággal nem magyarázta meg a főszerkesztő úr, a céljáról pedig végképp nem nyilatkozott, érteni véljük motivációját: mivel vitattuk Tuzson Bence egynémely állítását, a laptulajdonos-főszerkesztő Vetési Imre nem kockáztatta, hogy „engedély nélkül” jelenjen meg az újságban a kormányzati álláspontot vitató írás.

Bár tudjuk értelmezni, elfogadhatónak semmiképpen sem tartjuk ezt a főszerkesztői döntést. Akkor sem, ha Vetési úr hűséges önmagához. Egy sok évvel ezelőtti gödi levélből például kiderül, hogy már az első, képcsöveket gyártó Samsung-üzemmel szembeni ellenérveket sem volt hajlandó megjelentetni. És láthatóan nincs ebben semmi politikai elfogultság a részéről: 2002-ben ugyanis szocialista polgármestere volt Gödnek és a szocialista Medgyessy Péter avatta fel a Samsung képcsőgyárat. Azóta kormánypártok és városvezetők cserélődtek, de a Dunakanyar Régió és annak főszerkesztője maradt. Töretlenül képviselve azt az elvet, hogy mindig csak az aktuálisan hatalmon lévők véleményét jelenteti meg lapjában.  

Írásunkat így itt, a honlapunkon tesszük közzé. Bízunk abban, hogy akik elolvassák, nemcsak helyes adatokat kapnak, de fontos dolgot is megtudnak a különleges gazdasági övezetről szóló kormányzati döntés hátteréről.

Göd-ÉRT Egyesület

A közleményünket itt töltheted le.