Választási kisokos

2024 június 9-én egyszerre lesznek európai parlamenti és önkormányzati választások, a gödieknek összesen 4 szavazólapot kell kitölteniük.

Az európai parlamenti választáson 11 párt/jelölő szervezet listája közül egyre voksolhatunk. Magyarország 21 tagot küldhet a 705 fős testületbe.

A Pest vármegyei közgyűlés tagjait szintén listás választás útján delegáljuk. Sajnos a Göd_ÉRT hiába gyűjtött 600-nál is több aláírást, köztük körülbelül 500 gödiét, a civileknek nem sikerült teljesítenie a körülbelül ötezres követelményt, így idén ismét csak pártokra szavazhatunk.

Gödön két polgármesterjelölt közül választhatunk, Kammerer Zoltán saját, egyébként ismeretlen civil szervezetével, Szilágyi László pedig a DK jelöltjeként indul. A Göd-ÉRT egyesület nem indított polgármesterjelöltet, mert az előző ciklusban bebizonyosodott, hogy a kormány ellehetetleníti városunkat, ha azt nem az ő emberük vezeti, és mi ennek a felelősségét nem szeretnénk vállalni.

A negyedik szavazólapon körzeti képviselőket választunk, összesen nyolcat. A győztesek bekerülnek a gödi testületbe, a többiekre leadott szavazatok alapján pedig 3 másik képviselő juthat mandátumhoz kompenzációs listáról. Ilyet azok a szervezetek állíthatnak, amelyek legalább az egyéni körzetek kétharmadában, azaz 6 helyen indítottak jelöltet. Az egyéni választókörzetek információit és jelöltjeit, illetve a kompenzációs listákat a valasztas.hu oldalon lehet megtalálni. Fontos tudni, hogy bár kompenzációs listát már 6 indulóval lehet állítani, az összes leadott szavazat összesége számít, tehát azok a szervezetek, amelyeknek nincs minden körzetben jelöltjük, eleve kevesebb eséllyel pályáznak a listás helyekre, illetve az 5 százalékos bejutási küszöböt is nehezebben ugorják meg. Emellett a kompenzációs listákon nem csak az egyéni körzetes jelöltek szerepelhetnek, ezért érdemes mind a négy gödi listát átböngészni döntésünk előtt.

A Göd-ÉRT kompetens, gödi, évek óta a közügyekért cselekvő jelöltek számára kéri az Önök bizalmát mind a nyolc körzetben és a listán is. Egy Göd-ÉRT többségű testület – bármilyen színezetű polgármester mellett – garanciája annak, hogy a döntések nyilvánosan, az érintettek lehető legszélesebb körű bevonásával és a gödiek érdekében szülessenek. A rájuk adott szavazatok semmiképpen nem vesznek el, hiszen a kompenzációs listánkon válnak mandátummá. Kérjük, bárkire is voksol a három másik lapon, a körzetekben támogassa a Göd-ÉRT jelöltjeit szavazatával!

kép: freepik.com