Büntetések

Életünk megkeserítője, a Samsung SDI magyar nyelvű weboldalának (samsungsdi.hu) „Megfelelőség” menüpontjában ez olvasható:
„Betartjuk a törvényeket és szorgalmazzuk az etikus magatartást
egy világszínvonalú fenntartható növekedés érdekében.”

Az ennek teljes mértékben ellentmondó gödi valóság ide kattintva ismerhető meg.

Az alapító okiratunkban foglaltak szerint igyekszünk folyamatosan kikutatni és a nyilvánosság számára elérhetővé tenni azokat az eltitkolt katasztrófavédelmi, munkaügyi és környezetvédelmi büntetéseket, amelyeket – a törvényesség látszatát fenntartva – a hatóságok szabtak ki a Samsung SDI számára.
A bírságok listája hónapról hónapra gyarapszik, és a törvények be nem tartása, amelyek miatt a vállalatot sorozatosan megbüntetik, hatással lehetnek valamennyi Gödön és környékén élő lakos ÉLETÉRE.

Ám a vállalat 2021. évi 15,5 milliárd Ft-os nyereségéhez képest jelképes összegű bírságok egyetlen esetben sem eredményezték a gödiek és a környező települések lakosainak életére jelentős fenyegetettséget jelentő gyár működésének korlátozását.

Itt olvasható Bodnár Zsuzsa, majd Váncsa István cikke arról, hogy – kormányzati döntésnek „köszönhetően” – mely, más országokban is sűrűn bírságolt vállalatot kellett Gödön a magyar állampolgárok által nehezen értelmezhető „nemzetgazdasági érdekből” keblünkre ölelni.


Váncsa István
Választottunk magunknak három csillagot

PUBLICISZTIKA – ÉLET – LXVI. évfolyam, 4. szám, 2022. január 28.

2,5 millió m³ Samsung szennyvíz dőlhet majd Vácra, olvasható a Vácért Lokálpatrióta Egyesület Facebook-oldalán. Az aggodalom érthető, bár némiképp túldimenzionált. Mért pont Vácra? A szennyvízcsatorna Alsógödnél indul, aztán az útba eső települések mellett, a város-, illetve faluszéli házak telekhatárait követve közelíti a Dunát, mígnem aztán Vác déli csücskénél siet beléje. A leendő objektum, ezt talán mondanunk se kellene, a ma született báránykánál is ártalmatlanabb, ré­szint mert a projektet a köztiszteletnek örvendő Mészáros & Mészáros kivitelezi, részint mert az illetékes kormányhivatal ekképpen foglalt állást. Környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása tehát nem szükséges, a határozat ellen pedig fellebbezésnek helye nincs. Közigazgatási pert viszont lehet indítani, hogy milyen várható eredménnyel, az mindenkinek a fantáziájára bízatik.

Gödi, sződligeti, václigeti és váci honfitársaink tehát úgy érzik, hogy rájuk jár a rúd, ez azonban tévedés. Amit ők rémálmaikban látni vélnek, az a dolgok normális menete. A víz olyan, hogy folyik szerteszéjjel, amerre neki jólesik, tavaly például a Samsung E&C America épülő gyára szennyezte el a környezetét és okozott ezáltal közveszélyt Guamon még az építés ideje alatt. Tizennyolcmillió dolláros bírság lett az eredmény, azt a Három Csillag (ez a „samsung” szó jelentése) a mellényzsebéből fizette ki, és zavartalanul építkezik tovább. Viszont ez csupán húsvéti locsolkodás volt ahhoz képest, hogy a cég egy másik gyára a fentiekkel csaknem egy időben kolosszális tűzvészt okozott Szumátrán, szénné égetve mintegy hatszáz hektárnyi területet. A lángok három hétig tomboltak, mígnem jött egy rendes, trópusi felhőszakadás, ha az nincs, akkor Szumátra vörösen izzana azóta is. Köszönhetően annak, hogy a vállalat a tűzvédelem legelemibb feltételeiről se gondoskodott. Az égéstermékek belélegzéséből fakadóan az érintett területek lakosságának jelentős hányada különféle betegségektől szenved, ám ezt már végképp nem a Három Csillag hibája, tetszettek volna vegyvédelmi ruhát és gázálarcot használni, a neten megrendelhető, ára kedvezményes, szabása a legutolsó divatot követi.

Hogy mikor viseljük, az nem kérdés, folyamatosan.

Mindezt nyilván a cégnek kellett volna az érintett lakosság tudtára adnia, de hát a Három Csillag némiképp a magyar emberhez hasonlatos. Nem szószátyár. Koreai gyáraiban ebből már gondjai is támadtak, alkalmazottainak az általuk kezelt anyagok mérgező voltáról fogalmuk se volt, emiatt jó páran megbetegedtek vagy meg is haltak. A bíróság által megítélt nagy összegű kártérítéseket természetesen szemrebbenés nélkül és a mellényzsebből kifizették, ám ez semmiképp se jelenti azt, hogy az esetleges magyarországi kártérítési ügyek intézésére is ugyanez vonatkozna. Ilyen ügyek persze remélhetőleg nem fordulnak elő, de ha mégis, elboronálásukat a cég vállalati kultúrája kellőképp gördülékennyé teszi.

Hogy jobban megértsük, miről van szó, kezdjük az elején. Li Bjung-csult, a Samsung alapító elnökét 1960-ban csempészet és illegális nyerészkedés tárgyában marasztalták el, viszont a cég és a koreai kormány kiemelkedően jó kapcsolatainak köszönhetően sikerült a börtönt megúsznia. Fia, Li Kun-hi, a cég következő elnöke 1996-ban vesztegetés miatt állt bíróság elé, 2017-ben az ő fia, Li Dzse-jong – a mostani elnök – börtönbe is került vesztegetés és hamis tanúzás miatt. Egy évvel ezelőtt megint elítélték, a vád ugyanaz. Mindez azért van, mert Dél-Korea jogállam, hozzánk képest pedig kiváltképpen az. Ebből fakadóan Dél-Koreában a Samsungnak nem annyira jó, a bűnüldöző szervek gyakorta zaklatják, elnökei talpig bilincsben sétálnak a kamerák előtt. Hozzá lehet szokni, de azért snassz egy kicsit.

Nálunk ezek a problémák ismeretlenek, legjobbjaink és a Három Csillag vezetői szavak nélkül is pontosan értik egymást. Egy vérből valók ők, azonos sémák szerint gondolkodó, tiszta vérű ázsiai emberek. Eltekintve attól, hogy a Samsung a fogyasztói elektronika élvonalában teker, legjobbjaink pedig a semmit köpülik, és a székeikbe kapaszkodnak vasmarokkal. Bukásukat követően esetleg udvari segédmunkásként próbálkozhatnak elhelyezkedni a gödi gyárban, de mindhiába, ott addigra már a mesterséges intelligencia söpröget, őket megpillantva pedig kárörvendőn, de visszafogottan elmosolyodik.

#samsungsdi