A vállalat

Életünk megkeserítője, a Távol-keleti multi magyar nyelvű weboldalának (samsungsdi.hu) “Megfelelőség” menüpontjában ez olvasható:

“Betartjuk a törvényeket és szorgalmazzuk az etikus magatartást
egy világszínvonalú fenntartható növekedés érdekében.”

Ide kattintva megismerhetők azok a katasztrófavédelmi, illetve munkaügyi büntetések, amelyeket a hatóságok szabtak ki a Samsung SDI számára – legalábbis azok, amelyeket egyesületünknek sikerült megszereznie. Sajnos a bírságok listája hónapról hónapra gyarapszik, és a törvények be nem tartása, amiért a vállalatot sorozatosan megbüntetik, hatással lehetnek valamennyi Gödön, és környékén élő lakos ÉLETÉRE.

Itt olvasható Váncsa István remek cikke arról, hogy – kormányzati döntésnek “köszönhetően” – mely, más országokban is sűrűn bírságolt vállalatot kellett Gödön a keblünkre ölelni:

Váncsa István

Választottunk magunknak három csillagot

PUBLICISZTIKA – ÉLET – LXVI. évfolyam, 4. szám, 2022. január 28.

2,5 millió m³ Samsung szennyvíz dőlhet majd Vácra, olvasható a Vácért Lokálpatrióta Egyesület Facebook-oldalán. Az aggodalom érthető, bár némiképp túldimenzionált. Mért pont Vácra? A szennyvízcsatorna Alsógödnél indul, aztán az útba eső települések mellett, a város-, illetve faluszéli házak telekhatárait követve közelíti a Dunát, mígnem aztán Vác déli csücskénél siet beléje. A leendő objektum, ezt talán mondanunk se kellene, a ma született báránykánál is ártalmatlanabb, ré­szint mert a projektet a köztiszteletnek örvendő Mészáros & Mészáros kivitelezi, részint mert az illetékes kormányhivatal ekképpen foglalt állást. Környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása tehát nem szükséges, a határozat ellen pedig fellebbezésnek helye nincs. Közigazgatási pert viszont lehet indítani, hogy milyen várható eredménnyel, az mindenkinek a fantáziájára bízatik.

Gödi, sződligeti, václigeti és váci honfitársaink tehát úgy érzik, hogy rájuk jár a rúd, ez azonban tévedés. Amit ők rémálmaikban látni vélnek, az a dolgok normális menete. A víz olyan, hogy folyik szerteszéjjel, amerre neki jólesik, tavaly például a Samsung E&C America épülő gyára szennyezte el a környezetét és okozott ezáltal közveszélyt Guamon még az építés ideje alatt. Tizennyolcmillió dolláros bírság lett az eredmény, azt a Három Csillag (ez a „samsung” szó jelentése) a mellényzsebéből fizette ki, és zavartalanul építkezik tovább. Viszont ez csupán húsvéti locsolkodás volt ahhoz képest, hogy a cég egy másik gyára a fentiekkel csaknem egy időben kolosszális tűzvészt okozott Szumátrán, szénné égetve mintegy hatszáz hektárnyi területet. A lángok három hétig tomboltak, mígnem jött egy rendes, trópusi felhőszakadás, ha az nincs, akkor Szumátra vörösen izzana azóta is. Köszönhetően annak, hogy a vállalat a tűzvédelem legelemibb feltételeiről se gondoskodott. Az égéstermékek belélegzéséből fakadóan az érintett területek lakosságának jelentős hányada különféle betegségektől szenved, ám ezt már végképp nem a Három Csillag hibája, tetszettek volna vegyvédelmi ruhát és gázálarcot használni, a neten megrendelhető, ára kedvezményes, szabása a legutolsó divatot követi.

Hogy mikor viseljük, az nem kérdés, folyamatosan.

Mindezt nyilván a cégnek kellett volna az érintett lakosság tudtára adnia, de hát a Három Csillag némiképp a magyar emberhez hasonlatos. Nem szószátyár. Koreai gyáraiban ebből már gondjai is támadtak, alkalmazottainak az általuk kezelt anyagok mérgező voltáról fogalmuk se volt, emiatt jó páran megbetegedtek vagy meg is haltak. A bíróság által megítélt nagy összegű kártérítéseket természetesen szemrebbenés nélkül és a mellényzsebből kifizették, ám ez semmiképp se jelenti azt, hogy az esetleges magyarországi kártérítési ügyek intézésére is ugyanez vonatkozna. Ilyen ügyek persze remélhetőleg nem fordulnak elő, de ha mégis, elboronálásukat a cég vállalati kultúrája kellőképp gördülékennyé teszi.

Hogy jobban megértsük, miről van szó, kezdjük az elején. Li Bjung-csult, a Samsung alapító elnökét 1960-ban csempészet és illegális nyerészkedés tárgyában marasztalták el, viszont a cég és a koreai kormány kiemelkedően jó kapcsolatainak köszönhetően sikerült a börtönt megúsznia. Fia, Li Kun-hi, a cég következő elnöke 1996-ban vesztegetés miatt állt bíróság elé, 2017-ben az ő fia, Li Dzse-jong – a mostani elnök – börtönbe is került vesztegetés és hamis tanúzás miatt. Egy évvel ezelőtt megint elítélték, a vád ugyanaz. Mindez azért van, mert Dél-Korea jogállam, hozzánk képest pedig kiváltképpen az. Ebből fakadóan Dél-Koreában a Samsungnak nem annyira jó, a bűnüldöző szervek gyakorta zaklatják, elnökei talpig bilincsben sétálnak a kamerák előtt. Hozzá lehet szokni, de azért snassz egy kicsit.

Nálunk ezek a problémák ismeretlenek, legjobbjaink és a Három Csillag vezetői szavak nélkül is pontosan értik egymást. Egy vérből valók ők, azonos sémák szerint gondolkodó, tiszta vérű ázsiai emberek. Eltekintve attól, hogy a Samsung a fogyasztói elektronika élvonalában teker, legjobbjaink pedig a semmit köpülik, és a székeikbe kapaszkodnak vasmarokkal. Bukásukat követően esetleg udvari segédmunkásként próbálkozhatnak elhelyezkedni a gödi gyárban, de mindhiába, ott addigra már a mesterséges intelligencia söpröget, őket megpillantva pedig kárörvendőn, de visszafogottan elmosolyodik.

#samsungsdi