Véderdő

Egyesületünk egyik célja, hogy a Samsung SDI környezeti ártalmainak (zaj, CO2 és más légszennyező anyagok kibocsátása, esetleges talajszennyezés) csökkentése céljából létesüljön VÉDERDŐ a Nemeskéri út és a gyár közötti teljes területen. (Sajnálatos és érthetetlen módon ugyanis a Samsung számára kiirtott 25 hektár gödi erdő helyett a Pilisi Parkerdő Zrt. más Pest megyei településeken, illetve az M2 út túloldalán létesített csereerdőt.)

2019 óta ennek érdekében számos (kb. húsz) felszólalást, beadványt tettünk mind a megyei közmeghallgatásokon, mind a Göd Város Önkormányzata által tartott városi közmeghallgatásokon, Környezetvédelmi bizottsági üléseken. Mivel semmi nem történt, 170 lakossági aláírással megerősített beadványban is kértük, hogy az Önkormányzat tervezze meg a Nemeskéri úti temető és a Puszta dűlő közötti terület (ún. 50-es tábla) véderdősítését.

Eredménynek mindössze azt tekinthetjük, hogy Pest megye elnöke, Tuzson Bence országgyűlési képviselő, dr. Tarnai Richárd kormánybiztos, illetve a gödi erdő kiirtásában korábban közreműködött, akkro még gödi főjegyző, dr. Szinay József a választásokat megelőzően, 2021. novemberében az Oázis lakópark felé eső kb. 50 méter széles, a Különleges gazdasági övezetbe sorolt területen látványosan el is ültetett néhány sor nyárfa vesszőt, melyek egy része azóta – gondozás hiányában – kipusztult.

Az “erdő” sorsával kapcsolatos levelünk ide kattintva olvasható, a Pilisi Parkerdő Zrt. válasza, mely szerint a parlagfűvel fertőzött, elgazosodott területen “A túlzott kitisztítás a nyáron bekövetkező aszályok miatt nem kívánatos”, itt tanulmányozható.