Véderdő

Egyesületünk egyik fontos célja, hogy a Samsung környezeti ártalmainak (zaj, CO2 és más légszennyező anyagok kibocsátása, esetleges talajszennyezés) csökkentése céljából létesüljön VÉDERDŐ a Nemeskéri út és a gyár közötti teljes területen. Sajnálatos és érthetetlen módon ugyanis a Samsung számára kiirtott 25 hektár gödi erdő helyett a Pilisi Parkerdő Zrt. más Pest megyei településeken, illetve az M2 út túloldalán létesített csereerdőt.

2019 óta ennek érdekében számos (kb. húsz) felszólalást, beadványt tettünk mind a megyei közmeghallgatásokon, mind a Göd Város Önkormányzata által tartott városi közmeghallgatásokon, Környezetvédelmi bizottsági üléseken. Mivel semmi nem történt, 170 lakossági aláírással megerősített beadványban is kértük, hogy az Önkormányzat tervezze meg a Nemeskéri úti temető és a Puszta dűlő közötti terület (ún. 50-es tábla) véderdősítését, mely 2023-ig sem történt meg.

Eredménynek mindössze azt tekinthettük volna, hogy Pest megye elnöke, Tuzson Bence országgyűlési képviselő, dr. Tarnai Richárd kormánybiztos, illetve a gödi erdő kiirtására vonatkozó döntésben gödi főjegyzőként korábban közreműködött, dr. Szinay József az országgyűlési választásokat megelőzően, 2021. novemberében az Oázis lakópark felé eső kb. 50 méter széles, a Különleges gazdasági övezetbe sorolt területen látványosan elültetett néhány sor nyárfa- és akácvesszőt, melyek egy része azóta – gondozás hiányában – kipusztult.

Az „erdő” sorsával kapcsolatos levelünk ide kattintva olvasható, a Pilisi Parkerdő Zrt. válasza, mely szerint a parlagfűvel fertőzött, elgazosodott területen „A túlzott kitisztítás a nyáron bekövetkező aszályok miatt nem kívánatos”, itt tanulmányozható.

A 2023. január 31-én megtartott kötelező katasztrófavédelmi közmeghallgatás 2. felében, amely lakossági fórumnak minősült, Pest Vármegye elnöke elismerte, hogy a véderdő kipusztult (az arra költött közpénzzel együtt), és azt újra kell telepíteniük. Ez azonban úgy tűnik, hogy a 2023. májusi polgármester-választásig várat magára.
Éppúgy, ahogyan a gödi Önkormányzat sem készítette el az 50-es tábla erdősítésére vonatkozó pályázatát.

Az 2023-as rendkívüli polgármester-választás előtt az Oázis lakópark mentén ismét „kivirult” a gödi véderdő, amely alatt a jelenleg a képeken látható faültetés eredményét kell érteni