Rendezvényeink

Március 22-én, pénteken 16 órakor a Víz Hete rendezvénysorozat keretében egy csodálatos természetfilm vetítésére, majd az alkotóval, Szendőfi Balázzsal, valamint Szávoszt-Vass Dániel gödi bloggerrel tartandó pódiumbeszélgetésre várjuk az érdeklődőket az alsógödi József Attila Művelődési Házba.
Az esemény részletei ide kattintva ismerhetők meg, regisztrálni előzetesen ezen a felületen lehetséges.
Az est háziasszonya: T. Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke.

Március 23-án, vasárnap 10 és 12 óra között a Víz Hete rendezvénysorozat keretében a Szakáts-kertben izgalmas társasjátékkal és más meglepetésekkel várjuk a téma iránt érdeklődő gödi lakosokat, családokat.

2023. október 26-án a Vigadó téren demonstráltunk, és 11 civil szervezettel közösen bejelentettük az Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség (AKÁRTEIS) megalakulását.

A magyarországi akkumulátor-ipar célterületein működő civil szervezetek október 26-án, csütörtökön közös demonstráción TILTAKOZNAK a kormányzat emberi jogokat, természeti értékeket és erőforrásokat beáldozó akkumulátor-gyártó „nagyhatalmi” törekvései ellen.
Az esemény apropója: 2023. október 26-án rendezik meg azt a III. Battery Day nevű szakmai napot, ahol a résztvevők a hazai akkumulátor-iparág stratégiájáról egyeztetnek.
TILTAKOZZUNK közösen a magyar kormány mértéktelen, hazai erőforrásainkat tönkretevő akkumulátor-iparosítási tervei ellen!
Találkozzunk a Vigadó téren, 26-án, csütörtökön 13 órakor!
Eseményünk további részletei a facebookon érhetők el.

A Göd-ÉRT Egyesület által szervezett első demonstráció Gödön
2023. április 16-án

Göd lakosai igen béketűrő emberek. 2016-ban értetlenül hallgatták, vagy nem is hallották a kormányfő bejelentését, mely szerint „A jövő költözött Gödre”, és „akkumulátor-nagyhatalom leszünk”. A 2018-as erdőirtás és a gyár döbbenetes léptékű bővülése, az újabb és újabb biztonsági jelentések a felső küszöbértékű veszélyes üzemről, valamint az állandó zaj késztette őket komolyabb aggodalomra. Egyesületünk 2020 óta küzd, és 2023-ban szervezte meg az első demonstrációt, melynek közel 500 résztvevője fejezte ki, hogy nem ért egyet a Dunakanyar egyik legszebb kertvárosának iparosításával.

A Váci E S Tv összefoglalója demonstrációnkról

A Magyar Kormány és a Samsung SDI számára összeállított petícióink a címzettek nevére kattintva olvashatók.
Szijjártó külügyminiszter úr a titkárnője útján jelezte, hogy nem tud részt venni rendezvényünkön, Tuzson Bence országgyűlési képviselő a képviselői irodája címén (már sokadik alkalommal) nem vette át meghívónkat, a titkárnőjével történt telefonos egyeztetéskor megadott e-mail-címre elküldött meghívónkra pedig nem reagált.

BIZTONSÁGOT A GÖDIEKNEK, KORLÁTOKAT AZ AKKUGYÁRAKNAK!

Civil demonstráció a különleges gazdasági övezet elrendelésének 3. évfordulóján, a biztonságunkat garantáló törvények betartásáért és betartatásáért a Termálfürdőtől a Zrínyi utcai játszótérig

2023. április 16., vasárnap 13.30 – 17.00

Ennek a napnak az éjszakáján lesz pontosan 3 éve, hogy a kormány létrehozta az országban az első, Göd sorsát végképp megpecsételő különleges gazdasági övezetet.
Ettől a naptól kezdve – egyetlen rendelettel a város területének 1/5-ét (!) megyei hatáskörbe adva – a Gödön élőket megfosztotta a Samsung környezeti ártalmai elleni védekezés minden pénzügyi forrásától (Göd Samsungtól származó adóbevételeitől), és minden beleszólási és jogorvoslati lehetőségtől.
A Samsung SDI minden elképzelést felülmúló bővülése azonban Göd és környékének lakói számára súlyos környezeti ártalmakat (zaj-, talajvíz- és levegőszennyezés) okozott és okoz.
A vállalat a gödi lakosok és saját dolgozói biztonságát veszélyeztetve sorra szegi meg a katasztrófavédelmi és környezetvédelmi előírásokat, így elérkezett az ideje, hogy a Göd-ÉRT Egyesület öt éve küzdő tagjaival együtt a gödi lakosok is kifejezzék véleményüket; tiltakozzanak az életüket tönkre tevő, életminőségüket jelentősen csökkentő, végeláthatatlan ipari beruházások ellen.

A Termálfürdőtől a Zrínyi utcai játszótérig tartó sétánkra és a Samsung árnyékában tartandó demonstrációnkra mindenkit várunk, aki úgy érzi, hogy elege van a zajból, a megnövekedett forgalomból, az iparosítással járó és a Samsung jogszabálysértéseiből adódó folyamatos fenyegetettségből.

Találkozzunk a Termárfürdő kijelölt parkolójában 13:30 és 14 óra között, vagy a Zrínyi utcai játszótéren 14:30 órától !
A vonattal érkezőket 12:30-tól 13:45-ig várjuk Göd állomáson.

A sétára mindenki hozza magával üzeneteit, melyek kifejezik a résztvevők akkumulátorgyárakkal kapcsolatos érzéseit, véleményét és tapasztalatait!

15 és 17 óra között a Göd-Újtelepi (bócsai) játszótéren közösen öntjük szavakba:

Itt szeretünk élni – nem akarunk félni!

A bejelentett demonstráció szervezője a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület. A rendezvénynek más civil szervezetek is vendégei lesznek.
Meghívót küldtünk a Samsung SDI vezetőségének és a kormány képviselőinek is.

KÖZLEMÉNY ELHATÁROLÓDÁS A GÖDI VÁLASZTÁSI KAMPÁNYTÓL
Úgy értesültünk, hogy civil eseményünket egyes politikusok és szimpatizánsaik igyekeznek a választási kampány részeként feltüntetni, melytől az itt olvasható közleményben határolódunk el.

Érdeklődés további részletekről, kapcsolatfelvétel: +36307175567

Demonstrációnkhoz és a Samsungot körbejáró utak környezetvédelmi (zaj-) peréhez rövid időn belül nagyobb pénzösszegekre van szükségünk.
Kérjük, aki egyetért munkánkkal, és adományával segíteni szeretné azt, a MagNet banknál vezetett egyesületi számlánkra utaljon tetszőleges összeget „Támogatás” megjelöléssel:

16200230-10035034 Göd-Ért Egyesület

Köszönjük!

Víz Hete: Társasjátékozás a Göd-ÉRT Egyesülettel, majd Golf Piknik
2023. március 25., szombat 9-12 óra, majd Klubdélután 14-18 óra

Göd és a különleges gazdasági övezet – Lakossági fórum
2021. október 25. 17 óra

A gödi különleges gazdasági övezet és a Samsung SDI akkumulátorgyára számos problémát okoz és sok kérdést vet fel a város lakói számára. Ezért a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület Göd Város Önkormányzatának támogatásával lakossági vitafórumot rendez.

Meghívó letöltése

A fórumon ismertetjük:

– a gödi iparterület kibocsátási adatait (levegő, víz, zaj)
– a zajszennyezés ellen tett lépéseket
– az építésfelügyeleti döntéseket
– az új, Gödön áthaladó víz- és szennyvízrendszer terveit
– a különleges gazdasági övezet körüli útrendszer terveit.

A lakosság a fórumon felteheti azokat a kérdéseket, amikre választ vár a döntéshozóktól.

Minden felelősen gondolkodó gödi lakost várunk!

Az eseményre meghívtuk:
Tuzson Bence országgyűlési képviselőt, Tarnai Richárd kormánybiztost,
Szabó Istvánt a Pest megyei közgyűlés elnökét,
Szép Tibor megyei jegyzőt,
Szinay Józsefet, a gödi különleges gazdasági övezet megyei felelősét,
a Samsung SDI képviselőit,
a Pest megyei Környezetvédelmi és Építésfelügyeleti Hatóság,
a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőit.

Facebook esemény hivatkozása:

Facebook esemény

Fohász az erdőért! – túra a különleges gazdasági övezetben
2021. május 29. 15 óra

Mindenkit szeretettel várunk a Nemeskéri úti temető bejáratánál.Együtt zöldítjük Gödöt!
2021. május 28. 16 óra

Göd Város Önkormányzatának felhívására a Samsung-közeli Nemeskéri úti temető temető buszmegállói és a temető bejáratánál található virágágyások kialakítására és gondozására kötöttünk együttműködési megállapodást, mely tevékenységgel szeretett kertvárosunk élhetőségét szeretnénk javítani, így a 2022-es nyári kánikula idején is rendszeresen megoldottuk a növények gondozását, locsolását.


Fohász az erdőért! – túra a különleges gazdasági övezetben
2021. február 28. 15 óra

?‍♀️ Február utolsó vasárnapján „Fohász az erdőért!” elnevezéssel különleges túrát szerveztünk a Göd-ÉRT Egyesület tagjai és barátaik számára a különleges gazdasági övezetbe.

?‍♂️A járványügyi előírásokat betartva 10 fős csoportokban, maszkban jártuk végig a gyár keleti és déli oldalára tervezett 2×2 sávos kamionút útvonalát, majd a Topolyás erdőnek azt a területét, amely most – a tervezett M2 csomópont miatt – állami kisajátítás alatt áll.

?Induláskor „felavattuk” Göd legszélesebb sugárútját, a Samsung adóiból (az eredetileg gödi útfelújításra szánt alapból!) a gyár számára finanszírozott új bekötőutat a Nemeskéri úti temetőtől. Közben örömmel nyugtáztuk, hogy – talán kitartó küszködésünknek is köszönhetően – Pest megye az Oázis mentén végre megkezdi a 30-40 m-es védőerdősáv létrehozásának előkészületeit. ???

?‍♀️Megnéztük a Samsung város felé tervezett nyugati kapujának lehetséges helyszíneit, a városba visszavezető további utakat, valamint a gyárat szolgáló 30 milliárdos út- és infrastruktúra-beruházások előkészületeit. A résztvevők visszajelzései szerint a kapott információkkal együtt, „testközelből” egészen más volt látni a hatalmas építkezéseket, és azt, ahogyan a Samsung és a különleges gazdasági övezet egyre közelebb terjeszkedik Alsógöd lakott területeihez.

❗️Egyesületi tagjaink egybehangzó javaslata alapján a programot más érdeklődők számára is meghirdetjük hamarosan. ?


Göd nem játszótér!
2020.10.03. 16 óra

Beszélgetések a jogállamról és a civilek lehetőségeiről.2020 július 1-jén Göd-ÉRT közgyűlést tartottunk

Egyesületünk elnöksége beszámolt első négy hónapjának tevékenységéről, és döntött új tagok felvételéről. A találkozó az újonnan csatlakozottak bemutatkozásával, majd a közös célokat, lehetőségeket körüljáró beszélgetéssel zárult.