Öt éve teszünk Göd-ÉRT

Nem csak a Samsung

A legtöbben az akkumulátorgyártás visszáságaival kapcsolatos tevékenységünkről ismernek minket, és tényleg ez az, amiben a legtöbbet tettünk nem csak Gödért, hanem a többi, érintett településért is – ezekről ennek a cikknek a második felében olvashatnak. Öt éves munkánk legfontosabb eredménye, hogy a bíróság igazat adott nekünk: a Samsung környezethasználati engedélyét hatálytalanította, amiből szerintünk az következik, hogy a működését le kell állítani. Részletek
Azonban sok minden mással is foglalkoztunk:

A virágos Göd-ÉRT
Örökbe fogadtuk, évelő és egynyári virágokkal ültettük be, és évek óta gondozzuk a Nemeskéri úti temető bejárati ágyását és két buszmegállóját, 2023 nyarán pedig az alsógödi állomásra telepítettünk néhány virágágyást – mindkét helyszínen az önkormányzattal egyeztetve, a főkertész jóváhagyásával tevékenykedünk.
Szintén a Göd-ÉRT vállalta a Hernád közi körforgalomban található városi játszótér gondozását.

Véderdő Göd-ÉRT
Az egyesület létrejötte óta követeljük, hogy a Samsung-gyár látványának és zajának mérséklésére, valamint a 2018-ban kivágott erdők pótlására telepítsenek véderdőt a Nemeskéri út és a gyár közötti teljes területre. A 2022-es országgyűlési választások előtti kampányerdősítés csúfos kudarca után a 2023 májusi időközi polgármester-választásra egy rövid sor méretesebb fát telepítettek az Oázis lakóparkkal szembeni területre. Idén április utolsó hetében pedig 100 előnevelt, korosabb csemetét ültettek el ugyanitt. Reméljük, a Pest vármegye által 15 millióból megvalósított fásítás nem csak egy kampányakció, és rendszeresen locsolni is fognak, így ezek a növények nem száradnak el úgy, mint a 22-es választási vesszőcskék. Emellett várjuk, hogy az erdősítést kiterjesszék a Samsung zaja által leginkább érintett alsógödi ingatlanok érdekében, a Penta Kft bekötőútja melletti területen.

A Víz Hete Gödön
2023-ban a Kincsem Piacon ismertettük meg a gödieket a Kell a víz! társasjátékkal.
Idén ugyanezt a programot a Szakáts-kertben valósítottuk meg, és filmvetítést szerveztünk a József Attila Művelődési Házba, ahol Szendőfi Szabolcs Volt egyszer egy vadvízország című alkotását tekinthették meg az érdeklődők, utána pedig részt vehettek az alkotó és Szávoszt-Vass Dániel, a Dunai szigetek blog gödi szerzője közötti beszélgetésen.

Göd Integrált Városfejlesztési Stratégiája és Helyi Építési Szabályzata
2023-ban Göd IVS és HÉSZ társadalmi egyeztetése során észrevételeket küldtünk a főépítész számára, és minden ehhez kapcsolódó személyes egyeztetésen, a gödi lakosok számára alig meghirdetett közmeghallgatáson is részt vettünk.
Főbb javaslataink voltak: véderdő telepítése; gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozása, a GKSZ (gazdasági-kereskedelmi) övezetekben végezhető tevékenységek pontosítása; a város közlekedési infrastruktújának felülvizsgálata, forgalomszervezés, útfejlesztések átfogó tervezése; a Samsung-gyár által idevonzott (főként külföldi) munkavállalók elhelyezésének megoldására koncepció kidolgozása.

Pest Megyei Területfejlesztési Koncepciója (2014-2030) felülvizsgálatának társadalmi egyeztetése
2021-ben észrevételeket küldtünk Pest Megye Területfejlesztési koncepciójához. A Különleges Gazdasági Övezet fejlesztésével kapcsolatosan kifejeztük tiltakozásunkat az ellen, hogy a Samsung SDI vonzerejét kihasználva további akkuipari létesítmények telepítésével számolnak a településen. Kifogásoltuk, hogy Gödre csak mint a KGÖ-nek helyt adó városra tekintenek, turisztikai fejlesztésről, a város természeti és kulturális értékeiről szót sem ejtenek.

Göd-ÉRThetően
Havi rendszerességgel online magazint jelentetünk meg, amelyben kulturális és közéleti témákat dolgozunk fel, hasznos információkat és helyi eseményeket osztunk meg, beszámolunk egyesületünk tevékenységéről és a városban történtekről.

Samsung SDI és akkumulátorgyártás

2020-as alakulásunkkor – miután a Markó József vezette önkormányzat a gödiek háta mögött megszervezte a Samsung SDI óriási bővülését lehetővé tevő 80 hektáros terület eladását, és ennek részeként kb. 25 hektár erdő kiirtását – a gödi lakosok információhoz jutását, érdekeinek képviseletét, a város élhetőségének megőrzését tűztük ki célul. Akkor még csak sejtettük, amit ma már bizonyosan tudunk: a magyar kormány és a magyar hatóságok a távol-keleti akkumulátorgyárak, illetve az akkumulátoripar érdekeinek védelmében nem csak hazánk erőforrásait, természeti kincseit és a környezet védelmét áldozzák be, de az egyébként sem túl acélos, viszont a cégek érdekében folyamatosan lazított szabályozások betartatásáért sem tesznek komolyabb erőfeszítéseket. Ellenben folyamatosan titkolóznak – emiatt közadatigénylések tucatjaival fordultunk a hivatalos szervekhez, a megszerzett dokumentumokat pedig nyilvánosságra hoztuk.

Folyamatos érdeklődésünknek köszönhetően tudjuk, hogy a gödi Samsung SDI-t 2020 márciusa óta már legalább 52 alkalommal bírságolták meg iparbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi vagy egyéb szabálysértések miatt.

Véleményeztük a Samsung összes nyilvánosságra hozott biztonsági jelentését, észrevételeket küldtünk be az online „közmeghallgatásokra” és részt vettünk a valódiakon.

2023 április 16-án, a gödi Különleges Gazdasági Övezet létrehozásának harmadik évfordulóján „Biztonságot a gödieknek, korlátokat az akkugyáraknak!” felhívással demonstrációt szerveztünk a bócsai játszótérre, petíciókat adtunk át a Samsung SDI képviselőjének és küldtünk Magyarország Kormányának. Az eseményről beszámolt az országos média és a váci televízió is.

Kiderítettük és nyilvánosságra hoztuk, hogy a Samsung 2020 és 22 között 88 tonna mérgező oldószert, NMP-t bocsátott ki a gödi levegőbe. Kammerer Zoltán polgármester a sajtóhírek hatására feljelentést tett környezetkárosítás vagy rémhírterjesztés miatt.

2022 tavaszán – pályázati forrásokból – lakossági kútvíz-mintavételeket végeztettünk, melyből kiderült, hogy a kútvíz szintén NMP-t tartalmazott, amely anyag a természetben nem fordul elő, és a környéken csakis a Samsung használja óriási mennyiségben.

2023 januárjában a gödi csatornákon habzó anyag tört a felszínre. Bár a DMRV és a városvezetés megnyugtatta a lakosságot, hogy „mindössze” tűzoltásra használt anyag került nagy mennyiségben a kommunális csatornahálózatba, azt csakis a Göd-ÉRT nyomozása derítette ki , hogy az anyag a Samsung gyárából származott.

2023 elején röppent fel a hír, és azóta beszélünk róla, hogy a Samsung „harmadik gyárat” készül építeni Gödön – az értesülést a cég, a külügyminisztérium és a gödi polgármester is cáfolta, de miután felhívtuk arra a figyelmet, hogy megjelent (a gödi önkormányzat honlapján elrejtve) a legújabb bővítéshez szükséges környezethasználati engedély módosításának anyaga, és a bővítés tényéről a sajtó széles körben beszámolt, Kammerer Zoltán a város nevében hivatalosan is tiltakozott a kormányhivatalnál a bővítés ellen.

Folyamatosan küzdünk a gyár zajszennyezése ellen – honlapunkon bejelentést segítő oldalt működtetünk évek óta. Eddig 4 akreditált zajmérési jegyzőkönyvvel bizonyítottuk, hogy éjszakánként nem csak Göd-Újtelepen, de az Oázis lakóparkban és Alsógödön is jogszabályba ütköző zajhatárérték-túllépés van. A Környezetvédelmi Hatósággal 2020 óta küzdünk a valós zajhelyzet elismeréséért, a gyár zajkeltő forrásai működésének korlátozásáért.

A gödiek érdekében több alkalommal a bírósághoz fordultunk. 2021. decemberében – lakossági támogatással – pert indítottunk a Samsung iparterületet körbejáró 2×2 sávos útrendszer városra irányuló zajának zajvédelmi eszközökkel történő mérsékléséért – a bírósági ítéletet most várjuk.

2023. decemberében keresettel támadtuk meg a Samsung számára 10 évre kiadott egységes környezethasználati engedélyt, mely nem csak a jelenlegi, de a 3. gyár már megindított engedélyezését is lehetővé tenné.
Perünk első nagy sikere, hogy a bíróság 2024. április 24-én az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva hatálytalanította az engedélyt – melynek nyomán a gyár működését a bírósági ítélet meghozataláig fel kellene függeszteni. Ennek végrehajtására levélben szólítottuk fel a Samsung SDI-t, a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és Göd város polgármestere közreműködését is kértük a döntés végrehajtatásának elősegítésében.