Zajmérések

Itt tanulmányozhatók a Göd-ÉRT Egyesület által 2021. februárja és 2022. novembere között végeztetett zajvizsgálatok jegyzőkönyvei, melyek mindegyike igazolta a Samsung zajszennyezésének határérték-túllépéseit.

A jegyzőkönyvek végén található Összefoglaló szakvélemények legfontosabb megállapítása:

➢ mivel az üzem működése nem felel meg a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 10. § (1)
bekezdésben meghatározott követelményeknek, valamint az üzemeltető a korábban a
számára kiadott zajcsökkentési kötelezést nem hajtotta végre, a területi
környezetvédelmi hatóságnak a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 18. § alapján kell
eljárnia, a tevékenységet megtiltja vagy felfüggeszti, esetlegesen korlátozza;

A Kormányhivatal azonban nem él jogszabályi kötelezettségével, annak ellenére, hogy a 40 dB-es éjszakai határérték felett már 1dB túllépés is hatósági intézkedést igényelne. Helyette lehetővé teszi a Samsungnak, hogy az újabb, 2023. május 31-ig tartó „Zajcsökkentési intézkedési terv” végrehajtásának ígéretével 2023-ban is tovább dübörögjön, több ezer gödi lakos éjszakai pihenését lehetetlenné téve. Sőt, az intézkedési terv 2023. május 31-én már le is zárult, az éjszakai zaj viszont 2023 augusztusában is gyakran meghaladja az 50 dB-t, vagyis a zaj tovább erősödött.

Keresse ki jegyzőkönyveinkből saját lakóhelyét vagy annak környékét, győződjön meg a zajszennyezés mértékéről és ha zavarja a zajszennyezés, forduljon a hatósághoz a mielőbb az üzem működésének azonnali korlátozásáért! Ehhez az „Tegyen Ön is a zaj ellen!” menüpontunkban adunk segítséget.

Akinek esetleg kétsége lenne a gödi zajhelyzet megítélésében, olvassa el összefoglalónkat a lakosság öt éve tartó kálváriájáról a Zajhatósággal.

  • Zajmérési jegyzőkönyv 2022. november – Pest Megye Önkormányzata Civil Alapjából a PM_CIVIL-2/051. sz. pályázati szerződés szerint elnyert forrásból
  • Zajmérési jegyzőkönyv 2022. augusztus – Pest Megye Önkormányzata Civil Alapjából a PM_CIVIL-2/051. sz. pályázati szerződés szerint elnyert forrásból
  • Zajmérési jegyzőkönyv 2022. április – a Kétfarkú Kutyapárt RÓSÁNÓTÉKA 2022 pályázatán elnyert forrásból
  • Zajmérési jegyzőkönyv 2021. február – Göd-ÉRT saját forrásból