A bíróság hatálytalanította a gödi Samsung SDI környezethasználati engedélyét

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elérte: a Samsung-gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetünk alapján a bíróság az általunk kért azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

Ebből következően a hatóságnak meg kell tiltania a gyár környezethasználatát és el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését.

Egyesületünk tavaly decemberben nyújtott be keresetet a Pest Vármegyei Kormányhivatal határozatával – mely a gödi akkugyár számára egységes környezethasználati engedélyt adott – szemben. Az egyesület mint felperes 2024. április 24-én vette kézhez a Budapest Környéki Törvényszék végzését, mely elrendeli a gödi gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetindítás teljes halasztó hatályát.

A környezetvédelmi hatóságnak értesítenie kell a Samsung SDI-t a végzésről. Ám hogy ez biztosan megtörténjen, a Göd-ÉRT levélben szólította fel a kormányhivatalt, illetve a Samsung SDI Zrt-t, hogy mivel az egységes környezethasználati engedély hiányában a gödi üzem nélkülözi a működéshez szükséges engedélyt, a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. gödi telephelyén folytatott tevékenységét azonnal fel kell függeszteni.

A bírói döntés következménye az is, hogy a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítés érdekében indított új eljárás lefolytatása nem jogszerű – az új gyáregységek építéséhez nem adható ki engedély.

Büszkék vagyunk arra, hogy a jogszabályok betartatásáért és a multicég gátlástalan környezetkárosító működésének megfékezéséért vívott küzdelmünk ehhez a bírói döntéshez vezetett!

Hálásak vagyunk mindazoknak, közte gödi lakótársainknak, akik követik és támogatják munkánkat!

A bírósági végzés ITT olvasható.

Bodnár Zsuzsa cikke az Átlátszón