Nem működhetne a Samsung – de mégis megteszi

Hatályos környezethasználati engedély nélkül működik a Samsung – leveleket írtunk az illetékeseknek

2024. április 30. Miután kézhez vettük a Pest Környéki Törvényszék végzését, amely helyt adott a 2023. december 21-én indított perünk azonnali jogvédelemre irányuló kérelmének, ezzel a perben hozott majdani ítéletig lehetetlenné téve a gödi Samsung SDI jogszerű működését, levélben fordultunk minden érintetthez, hogy a végzés alapján függesszék fel a gyár működését.

  1. A legfőbb illetékes a Pest Vármegyei Kormányhivatal, levelünk itt olvasható.
    Ők már 2024.04.30. előtt kézhez vették Göd-ÉRT Egyesület számára azonnali jogvédelmet biztosító bírósági végzést, amely kimondta: a Samsung részére kiadott egységes környezethasználati engedély NEM hatályos.
  2. Az érintett Samsung SDI Hungary Zrt-nek ezt a levelet küldtük.
  3. Felkértük Kammerer Zoltán polgármestert, hogy – mint a gödieket feljelentéseivel is megvédeni szándékozó városatya -, tegyen mielőbbi lépéseket a gödi polgárok számára fellélegzést jelentő végzés érvényesítésére. Május 9-én kaptunk tőle egy erősen kampányszagú levelet, ebben azonban felvetésünkre – a Samsungnak jelenleg nincs hatályos környezethasználati engedélye, tehát nem is működhetne – semmilyen módon nem reagált.
  4. Pest Vármegye elnökének intézkedését is kértük.
  5. Pest Vármegye Gazdaságfejlesztési Irodájának vezetőjéhez is fordultunk, aki a különleges gazdasági övezetben történtekért felelős. Érdemi választ a megadott május 10-i határidőig egyedül tőle kaptunk: melyből megtudtuk, hogy „környezetvédelmi vagy természetvédelmi” ügyekben sajnos nem ő az illetékes…

A Samsung SDI, Pest Vármegye Önkormányzata illetve Kammerer Zoltán részére megküldött levelünk mellékleteként minden félnek elküldtük a  Göd-ÉRT Egyesület számára azonnali jogvédelmet biztosító bírósági végzést, amelyet már mindannyian átvettek.

Médiamegjelenések a bírósági siker után – hatálytalan a Samsung környezethasználati engedélye
Nem könnyű eleget tenni annak a nagy számú sajtómegkeresésnek, amely ezekben a napokban érkezik hozzánk. Nyilatkozatok sora születik arra az egyszerű kérdésre, hogy jelen helyzetben vajon miért nem állíttatják le a Samsung működését, miközben a kormányszóvívő is azt hangsúlyozza, hogy a törvényeket be kell tartani… (kivéve Gödön?)
Köszönjük a telex összeállítását is.

Alelnökünk 2024. május 8-án az atv VOKS című műsorának vendége volt, ahol arról kérdezték, hogy a bíróság döntésének megfelelően miért nem állíttatja le a Környezetvédelmi hatóság a Samsung SDI működését.