Civilt a vármegyére!

Frissítés: sajnos hiába gyűjtött össze a Göd-ÉRT több mint 600 ajánlást (ebből 500 gödi), a listaállításhoz szükséges majdnem 5000 támogató aláírást nem sikerült megszereznie a programban összefogó civileknek. Így ismét csak pártokra szavazhatunk a vármegyei listán. A Göd érdekeit szem előtt tartó támogatóinknak azt javasoljuk, a vármegyei listás szavazáson olyan nekik szimpatikus pártra voksoljanak, amelytől várható, hogy a források nagy részét – az önkormányzat vagy a képviselő-testület politikai hovatartozásától függetlenül – visszajuttatja városunknak, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható lenne.

A gödi Különleges Gazdasági Övezet létrehozása óta városunk lakói megtudták, hogy létezik a „vármegyei közgyűlés” – de a többség azóta sincsen vele tisztában, valójában mit is takar ez a fogalom, kik és mit csinálnak a vármegyei önkormányzatban, vagy hogy mire is szavazunk a megyei listán.

Ez egyáltalán nem véletlen – a megyei közgyűlések tevékenységével nem foglalkozik a sajtó, a pártok és az oda delegált pártlistás képviselők (néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve) amolyan havi egy-két órás munkával járó, mellékes pénzkereseti lehetőségként tekintenek a pozícióra. Ennek folyományaként pedig nem nagyon vétették észre magukat soha, és nem is érezték szükségét annak, hogy tájékoztassák a nagyközönséget arról, mi történik a vármegyeházán, pláne nem annak, hogy kikérjék a megyei lakosok véleményét, vagy hogy kezdeményezéseket tegyenek és valósítsanak meg.

A péceli Mintakezek Egyesület kezdeményezésére ezért jött létre a Civilt a Vármegyére! program, amelyhez az elsők között csatlakozott a Göd-ÉRT egyesület is.

Céljaink:

  • A gödiek és a pest vármegyei polgárok folyamatos, proaktív tájékoztatása a vármegyei ügyekben.
  • Részvétel a fejlesztéspolitikai döntésekben, együttműködve a többi, a programban részt vevő civil szervezettel.
  • A Gödtől elvett adóbevételek minél nagyobb arányú visszairányítása a város számára – feltételek nélkül. Ne a vármegyén döntsék el, mire fordíthatja Göd a Samsung-pénzeket, és ne a KGÖ fejlesztésére és az oda települő újabb és újabb ipari cégek érdekében megvalósuló beruházásokra költsék el a gödieknek járó forrásokat!

A Civilt a Vármegyére! program jelölő szervezete a Mintakezek Egyesület, az ajánlásokat a számukra gyűjtjük a pultjainknál, és arra biztatunk mindenkit, hogy rájuk voksoljon június 9-én. A listára a Göd-ÉRT Töplerné Szaszkó Andreát, az 5. körzet képviselőjelöltjét delegálja.

Vármegyei aktivitásunkat nem most kezdtük – 2021-ben észrevételeket nyújtottunk be Pest megye területfeljesztési koncepciójához.

2021, 2022 és 2023 novemberében is felszólaltunk a megyei közgyűlésben, zajvédelmet, véderdőt, illetve a gödi lakosok érdekében történő infrastruktúrafejlesztést kértünk.

Véleményeztük a Samsung SDI összes eddigi biztonsági jelentését, a környezetvédelmi felülvizsgálatot, részt vettünk az összes személyes jelenlétet lehetővé tévő közmeghallgatáson, és kérdéseket, észrevételeket küldtünk be az online szervezettekhez.

Bodnár Zsuzsa Göd-ÉRT-tag felszólal a Pest megyei közgyűlés ülésén 2021-ben
Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT akkori alelnöke felszólal a Pest Megyei Közgyűlés 2021. novemberi ülésén
Szaszkó Andrea szót kért a Pest megyei közgyűlés ülésén 2022 őszén.