7. körzet Hlavács Judit

Nyelvtanár, könyvszerkesztő, ügyfélmenedzser, zöldpolitikus
Gödi önkormányzati képviselő 2010-14 és 2019-2022 között, 2021-22-ben alpolgármester. Megakadályozta a Temető-tábla beépítését, kezdeményezte és végigvitte az új városi környezetvédelmi rendelet megalkotását. A godhangja.wordpress.com-on 100-nál több cikket írt az aktuális önkormányzati ügyekről.

Nyelvismeret: spanyol, angol, francia
Gödi lakos: 2*5 év kihagyással születése óta.
Két felnőtt és egy majdnem felnőtt fiú édesanyja.

Tisztelt Lakótársaim!

Gödön élek, két rövidebb szakasztól eltekintve születésem óta, és ezer szállal kötődöm a településhez és lakóihoz. Dolgoztam pedagógusként és könyvszerkesztőként, voltam főállású édesanya, jelenleg pedig egy multicégnél végzek ügyfélszolgálati háttérmunkát spanyol és angol nyelvű környezetben, illetve a kollégáimat segítem az általunk használt CRM-szoftverrel kapcsolatos problémáik megoldásában, illetve az változások bevezetésében és az ezzel kapcsolatos képzések során.

Számos helyi és más civil szervezetnél, illetve iskolákban vettem részt szervezőként vagy segítőként különböző önkéntes projektekben.

A Göd-ÉRT tagjaival alakulásuk óta szoros együttműködésben vagyok, a szervezetbe 2023 márciusában, a képviselői mandátumomról való lemondásom után léptem be. Hálás vagyok a Göd-ÉRT-nek a város érdekében végzett hatalmas munkájukért, és azért is, hogy képviselőjelöltjükké választottak.

Ha bizalmat szavaznak nekem, ugyanazon elvek alapján fogom képviselni a gödieket, amelyeket eddig is követtem:

 • Rendkívül fontosnak tartom az érintettek folyamatos, proaktív tájékoztatását közös ügyeinkről – ezt tettem a godhangja.wordpress.com blogon és a Facebook-oldalamon is, amit ugyanígy folytatnék. Emellett véleményem szerint város nyomtatott kiadványaiban – a meglévő rovatok megtartása mellett – a gödieket érintő közügyeknek is helyt kell kapnia, és a városvezetés terveiről, valamint a kényes témákról is be kell számolni, helyet adva az eltérő véleményeknek is. 
 • Szükséges, hogy a gödiek előre értesüljenek az önkormányzati döntésekről, és azokba ténlyegesen bele is szólhassanak. 2019-20-ban az azóta beszántott Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként az előterjesztéseket széles körben nyilvánosságra hoztam, a bejelentkezett civil szervezeteket és érdeklődőket emailben is minden esetben tájékoztattam az ülések előtt, amelyeket olyan időpontban tartottunk, hogy a dolgozó gödiek is részt tudjanak venni rajta. Az új környezetvédelmi rendelet előkészítésébe, illetve nagyon sok egyéb ügybe szakértő helyi civileket is bevontam, így lett Gödnek főkertésze, vagy így készült el kezdeményezésemre az Erzsébet-liget és a gödi láprét természetvédelmi kezelési terve, illetve a kettes főút és a Duna közötti terület kerékpárforgalmi hálózati terve. Sajnos ezek megvalósításához mind a politikai szándék, mind az anyagi források hiányoztak az előző években.
 • Fenntartható és a gödiek szempontjait első helyre helyező fejlesztésekre van szükség a városban. Súlyos hibának tartom, hogy az elmúlt harminc év városi beruházásait nem a helyi igények és prioritások határozták meg. A döntések ad hoc módon, a “mire lehet éppen pénzt szerezni” szempontja vagy homályos érdekek alapján születtek, emellett a fenntartási költségek vagy a város egészére gyakorolt hatások, például a kialakuló közlekedési problémák fel sem merültek kérdésként. Göd csodálatos természeti adottságaira, kulturális értékeire, cselekvő, közösségszervező polgáraira erőforrásként és a fejlődés irányának meghatározójaként kellene tekintenünk, ezeket kell óvnunk, és hosszú távú stratégia alapján fejlesztenünk.
 • Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a Samsung SDI gödi akkumulátorgyára okozta levegő- és talajvízszennyezés, a megnövekedett nehézgépjármű-forgalom, az idetelepülő munkások elhelyezése, a zaj, az iparbiztonsági veszélyek mindenkit érintenek, még a település határain kívül is. A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédelmi Egyesülettel több mint öt éve ennek mérséklésén dolgozunk, és a magyar hatóságok kifejezett ellenállása ellenére kezdenek megmutatkozni az eredményeink: a növekvő véderdő, a beígért monitoringkutak, a zajprobléma elismerése, és a Göd-ÉRT által kiperelt azonnali jogvédelem, a környezethasználati engedély hatálytalanítása, amelynek a gyár működésének felfüggesztését kellene eredményeznie a biztonsági és környezetvédelmi hiányosságok megszüntetéséig. Nem tudjuk és nem akarjuk végleg bezáratni az akkumulátorgyárat – de nem nyugszunk, amíg mindent meg nem tesznek a biztonságunk és az egészségünk érdekében, amíg a hatóságokból ki nem kényszerítjük azt, hogy tegyék a dolgukat, és a magyar, helyi lakosok érdekében cselekedjenek a multicég extraprofitjának védelme helyett.

Javaslataim a 7. körzet képviselőjelöltjeként:

 • Felsőgöd főútjának, az Ady Endre utcának, illetve a vasútállomásnak és környékének helyzete lassan évtizedek óta megoldatlan és folyamatosan romlik. A Duna utca felújítása is inkább a rosszul elköltött rengeteg pénznek és a közvetlenül érintettek érdekei semmibe vételének lett a példája.
  Az Adyn a lakossági kezdeményezés alapján általam kijárt sebességkorlátozás kiterjesztésére és betartatására van szükség, és ha végre sikerül rá forrást biztosítani, felújítását nem a kétirányú, gyors kamionforgalomra, hanem a gödi közlekedők és az utca lakóinak, boltjainak, szolgáltatóinak igényeire kell szabni.
 • Biztosítani kell Nevelek városrész megközelíthetőségét még egy útvonalon, ezzel csökkentve a Kálmán utca terhelését – ugyanakkor ezt eleve a sebességtúllépést lehetetlenné tévő módon, úgy kell kivitelezni, hogy ne okozzunk súlyos gondokat máshol. Az útépítéseknél, legyen az bárhol, kerítéstől kerítésig, komplex szemléletben kell gondolkodni – a csapadékkezelést, a meglévő fák védelmét, a fásítást vagy cserjeültetést is be kell tervezni az első pillanattól kezdve.
 • Bővíteni kell a köztéri kamerarendszert, különösen az állomásnál, a kerékpártárolónál – amit egyébként is bővíteni és korszerűsíteni szükséges.
 • Gondoskodni kell az állomás környékének rendjéről és tisztaságáról – a közterület-felügyeletnek itt is jelen kell lennie rendszeresen.
 • Létre kell hozni egy köztisztasági csoportot a TESZ-en belül, hiszen egy húszezres város nem építhet arra, hogy lelkes önkéntesek takarítsák csak a problémás területeket néhány havonta megszervezett akciók során.
 • Bármit építünk, legyen az egy intézmény vagy egy utca, a fenntartásra és karbantartásra is kell erőforrásokat és pénzt szánni. 
 • A Pacsi Parkot, az eddig bevált módon, önkormányzati támogatással, de a helyiek ötletei, tervei, igényei alapján kell tovább fejleszteni.
 • Képviselőként fontosnak tartom, hogy ne a saját ötleteimet valósítsam meg – folyamatosan szeretnék kapcsolatban lenni a választóimmal, beszámolni nekik a tevékenységemről és meghallgatni az ő igényeiket, problémáikat, javaslataikat. Ennek része a rendszeres fogadóóra, a közösségi médiában folytatott párbeszéd vagy éppen a formális beszámoló – de elengedhetetlen a személyes jelenlét, az hogy bárhol, az utcán, a boltban, a Duna-parton találkozzunk és megszólítsuk egymást és megosszuk egymással a gondolatainkat. Örömmel veszem, ha ezt már most, képviselőjelöltként is gyakorolhatom – keressenek meg bármilyen ügyben, kérdéseikkel, javaslataikkal vagy akár kritikájukkal!