Petícióink Göd minden lakosáért

Egyesületünk eddig 3 petciót indított céljai elérése érdékében. Ha egyetértesz, kérjük írd alá őket most!

Küldj egy levelet Göd megmentéséért!!

Tiltakozunk a Gödöt tönkretevő gazdasági övezet ellen!

Iparváros születik a Dunakanyarban. Mentsük meg Gödöt!


Tiltakozunk a Gödöt tönkretevő gazdasági övezet ellen!

Tiltakozunk a Gödöt tönkretevő gazdasági övezet ellen!

Tisztelt Miniszterelnök úr!
Nem adjuk Gödöt!
Kérjük vonja vissza a gödi különleges ipari övezetről szóló rendeletet, amely megfosztja Gödöt területének 20%-ától, az iparterület megnövelése céljából újabb zöld területeket és erdőket pusztít el és elveszi a gödi önkormányzattól az ipari beruházás által fizetendő adóbevételt!

Miért fontos?

A veszélyhelyzetre hivatkozva 2020. április 17-én a kormány különleges gazdasági övezetek létrehozásáról rendelkezett. Az első és az országban eddig egyetlen különleges gazdasági övezet a gödi Samsung SDI akkumulátorgyára és a körülötte található terület lett.
Ez Göd területének egyötödét jelenti, amit a kormány egyetlen tollvonással elvett a várostól: mind a helyi iparűzési adó, mind a településszervezés átkerül Göd önkormányzatától a Pest megyei közgyűléshez.
A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

De nem ez a legnagyobb baj!

Ezentúl sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, mit építenek az ipari park területén és milyen környezetszennyező tevékenységet végeznek közvetlenül a kertvárosi lakóövezetek szomszédságában.

Az egészségi veszély legfelső kategóriájába sorolt üzem egy kilométeres körzetében több ezer ember él, egész házsorok 50-100 méterre a gyártól. 2019-ben a Samsungban 18 millió kg (!) veszélyes hulladék keletkezett, és a gyár még megduplázódik, további lakott területek irányába.
Itt több mint 5000 tonna egészségre veszélyes anyagot dolgoznak majd fel – felfoghatatlan mennyiségű veszélyes anyag szállítása, tárolása, feldolgozása folyik tehát a gödi kertek végében, és a városban nincs kiépítve külső mérő- és riasztórendszer!
Környezeti hatástanulmány sem készült, mert a hatóságok szerint a gyárnak – amely Európa és Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházása – nincs jelentős környezeti hatása.
A felhasznált és kibocsájtott szennyező anyagok adatait nem hozzák nyilvánosságra.
A zajterhelés minden nap meghaladja a határértéket, de a lakossági panaszokat semmibe veszik.

Az itt élőknek – akik már évek óta tiltakoznak a Samsung gigaberuházása ellen is – el kell majd viselniük a 120 hektáros gyár mellett a köréje létesülő ipari park környezeti ártalmait és még több külföldi munkavállaló jelenlétét. Mert a munkahelyek már most is külföldiek számára létesülnek!
A Samsung önmaga 6500 munkahelyet hoz létre, miközben csak néhány ezer magyar dolgozója van.
Ez rendkívül megterhelő egy 20 ezer fős kisvárosnak, amely már most is infrastrukturális problémákkal küszködik.

Nem akarunk Gödön a Kolontár Komádi vörösiszap-katasztrófához hasonló tragédiát átélni!

Tiltakozunk a Gödöt megcsonkító kormányrendelet, az ipari övezet kiterjesztése és a Samsung SDI környezetkárosító tevékenysége ellen!

Követeljük, hogy Magyarország Kormánya vonja vissza a térségben élők életkörülményeit jelentősen befolyásoló rendeletét!

Kérjük, írd alá most, mert a Göd működését és élhetőségét erősen megnehezítő kormányrendeletek ellen ma Magyarországon nincs más lehetőségünk fellépni. És nem lehet tudni, melyik békés település lesz a következő.

Kérjük, segíts, hogy összegyűljön legalább 10.000 aláírás!

Iparváros születik a Dunakanyarban. Mentsük meg Gödöt!

samsung_god

UPDATE: A kormány nem nyugodott bele a lakosság tiltakozásába: a veszélyhelyzetre hivatkozva (!) április 17-én újabb rendeletet alkotott, hogy különleges gazdasági övezetként a Samsungot a megye hatáskörébe adja és összes adóját elvonja. Így az itt élőknek csak az egészségi veszély felső kategóriájába sorolt 5000 tonna veszélyes anyag, a környezeti ártalmak és a MÉG TÖBB KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÓ elviselése marad.

A nyugodt élethez való alkotmányos jogainkért küzdünk, egészségesen és demokráciában szeretnénk élni! Kérjük, támogasd ezt aláírásoddal!

A kormány 2020. március 5-i határozatával végleg eldöntötte: a Dunakanyar békés gyöngyszeme, GÖD IPARVÁROS LESZ!

A kormányrendelet az egész település infrastruktúráját átalakítaná a városba telepített Samsung SDI akkumulátorgyár és az azt kiszolgáló cégek igényei szerint. A bővülő gazdasági területhez a kertvárosi lakóövezeteken áthaladó IPARI VASÚTVONALAT tervez, Göd belső területeire is ráterhelve a veszélyes üzem működését.

Mindez az itt élők megkérdezése nélkül történik. A kormány az előző, kormánypárti városvezetés segítségével 2017-ban egy 33 hektáros akkumulátorgyár létrehozását engedélyezte a dél-koreai cég számára, lakóövezetek közvetlen közelében, egyes házaktól csupán 50 méterre. Majd erdőirtás és mezőgazdasági területek kisajátítása után egy 120 hektáros gyárra adott engedélyt, melynek LEGMAGASABB VESZÉLYESSÉGI FOKOZATBA sorolása folyamatban van. Miközben az elképesztő sebességgel terjeszkedő gyár 1 kilométeres körzetében több ezer ember él! Többségük kisgyermekes család, akik az egészséges környezet miatt települtek az agglomeráció e valaha nyugodt kertvárosába.

Mi, gödiek folyamatosan TILTAKOZUNK a gigaberuházás káros hatásai ellen. De hiába teszünk panaszokat a határértékeket minden nap meghaladó zajterhelésre, a környezeti hatástanulmány hiányára, a törvények be nem tartására: a hatóságok a jogsértéseket nem vizsgálják, a panaszokat elutasítják. Az újabb és újabb bővítési tervekre viszont soron kívül adják ki az engedélyeket. Még azt is engedélyezik, hogy a multicég a veszélyes anyag tárolókat a házakhoz legközelebb eső területekre helyezze.

Tavaly a Samsung SDI jelenlegi gyárában 18.031 tonna, vagyis 18 millió kg (!) veszélyes hulladék keletkezett, és ez a kapacitás bővül a négyszeresére. Felfoghatatlan mennyiségű veszélyes anyag szállításáról, tárolásáról, feldolgozásáról van szó a kertjeink végében!

A gyár terjeszkedése és a működéséhez szükséges hatalmas víz-, gáz-, elektromos energiaszükséglet miatt elveszik tőlünk vízkészletünket, természeti kincseinket, erdőinket! Az építkezés befejeztével pedig 6000, jelentős számban külföldi munkavállaló érkezik a 20 ezer fős kisvárosba.

MEG KELL VÉDENÜNK A VÁROSUNKAT, AZ ÉLETÜNKET! Ne engedjük Göd és környéke teljes úthálózatát, vasútjait, beépítetlen területeit multicégek kezére juttatni!

Samsung_latvanyterv_nem_letezo_erdokkel_2020.jpg

Ha Te sem értesz egyet ezzel az értelmetlen, környezetkárosító, erőltetett iparosítással itt, a Dunakanyar kapujában, kérjük, támogasd petíciónkat! Aláírásoddal segítsd, hogy Önkormányzatunk közvetíthesse a város és a környező települések lakóinak TILTAKOZÁSÁT Magyarország kormánya felé! 

Ha többet szeretnél tudni az ügyünkről, kérjük, olvasd el és írd alá tavalyi petíciónkat is: peticiok.com/gyarvaros

Mert veled is megtörténhet!